Bio Sezamový Rostliný Olej , 50 ml

 
 

Sezam indický (Sesamum indicum) byla první rostlina, ze které se začal za studena lisovat olej. Je tedy nejstarším olejem i kořením vůbec. Sezamová semínka, která byla pěstována v tropech již v prehistorii, rostou v tobolkách a mají krémovou až černou barvu. 

Dostupnost Skladem
Můžeme doručit do
2.10.2020
Běžná cena 250 Kč
Ušetříte 125 Kč (–50 %)
125 Kč    
Kód produktu 6695
Kategorie Rostlinné oleje
 

 Výtěžnost oleje je relativně nízká, proces zpracování je náročný, a proto se cena pohybuje výše než ostatní oleje. V kuchyni má ale jednu velkou výhodu, má vysoký stupeň zakouření a tím je tepelně stabilní pro vaření a smažení potravin. Egypťané pekaři již ve svých malbách znázorňovali přidávání sezamových semínek na chléb, semínka v té době byly symbolem nesmrtelnosti, na pečení je ale výborný právě sezamový olej.

 V potravinářském průmyslu se používá na výrobu margarínu. Olej jako koření má ale dalších mnoho využití, lze ho přidat do omáček, těstovin, rýžových nudlí, salátových zálivek nebo obilných kaší.

Olej má také kosmetické využití, v tradičním léčitelství byl využíván jako regenerační prostředek, používal se na popáleniny, různé druhy poranění nebo ztvrdlou otlačenou kůži. Ze sezamového oleje je možné vytvořit zábal na vlasy. Zajímavostí je použití v péči o zuby. Převalování sezamového oleje v ústech může likvidovat bakterie a přispět tak ke krásnému a lépe udržovatelnému zubnímu chrupu.

Sezamový olej

 


 

 

 

Sezam indický (Sesamum indicum) byla první rostlina, ze které se začal za studena lisovat olej. Sezam je tedy nejstarším olejem i kořením vůbec. Sezamová semínka, která byla pěstována v tropech již v prehistorii, rostou v tobolkách a mají krémovou až černou barvu. Výtěžnost oleje je relativně nízká, proces zpracování je náročný, a proto se cena pohybuje výše než ostatní oleje. V kuchyni má ale jednu velkou výhodu, má vysoký stupeň zakouření a tím je tepelně stabilní pro vaření a smažení potravin. Egypťané pekaři již ve svých malbách znázorňovali přidávání sezamových semínek na chléb, semínka v té době byly symbolem nesmrtelnosti, na pečení je ale výborný právě sezamový olej. V potravinářském průmyslu se používá na výrobu margarínu. Olej jako koření má ale dalších mnoho využití, lze ho přidat do omáček, těstovin, rýžových nudlí, salátových zálivek nebo obilných kaší.

Olej má také kosmetické využití, v tradičním léčitelství byl využíván jako regenerační prostředek, používal se na popáleniny, různé druhy poranění nebo ztvrdlou otlačenou kůži. Ze sezamového oleje je možné vytvořit zábal na vlasy. Zajímavostí je použití v péči o zuby. Převalování sezamového oleje v ústech může likvidovat bakterie a přispět tak ke krásnému a lépe udržovatelnému zubnímu chrupu.

Použití jako surovina.

Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

Český botanický název: Sezam indický
Anglický název: Sesame oil
Latinský název: Sesamum indicum
Země původu: Indie

 
Tento web používá soubory cookie. Dalším procházením tohoto webu vyjadřujete souhlas s jejich používáním.. Více informací zde.